9 בפברואר 2022
ועדת הכלכלה בכנסת: יש לחייב את חברות התוכן האינטרנטיות להשקיע בהפקות מקור!
לחץ מצד נציגי האיגוד מראה תוצאות בשטח: יו״ר ועדת הכלכלה בכנסת קורא לחייב את חברות הסטרימינג בישראל ובעולם להשקיע בהפקות מקור ישראליות באופן מידי!
היום (9/2) בשעה 9:00 בבוקר, התקיימה ועדת הכלכלה בכנסת, בנוכחות שר התקשורת יועז הנדל, בו הוא עדכן ופרס את תכניות המשרד לשנה הקרובה בנושא הרפורמה בשוק התקשורת. הפגישה התקיימה בנוכחות נציגי-ות איגודי היוצרים-ות (איגוד הבמאים-ות, אק״ט, איגוד התסריטאים-ות, ושח״ם), וח״כ מיכאל ביטון שימש כיו״ר הוועדה.
במסגרת הפגישה, הנדל הציג את תכניותיו לגבי פעולות בשוק התקשורת, בנושא פריסת סיבים אופטיים, וכיצד זו משפיעה על שוק התקשורת ועולם התוכן ותקצוב הפקות המקור והפיחות במעמדן. מדבריו של השר הנדל: ״יש להעביר את חוק השידורים בהקדם האפשרי. אם כולם יילחמו בחוק, כולם יפסידו והפקות המקור יפסידו. יש חשיבות גדולה למהירות שהדברים נעשים בה, ויש לנו משימה גדולה״.
מדברי נציגי היוצרים-ות:
״יש כ6000 יוצרים-ות ועובדים-ות בתעשייה הקולנוע והטלוויזיה, וגם לנו יש משפחות וילדים, וגם אנחנו צריכים לאכול. אף אחד לא דיבר על המשמעות הכלכלית – משהו כמו 140 מליון שקלים פחות ליצירה הישראלית. אין מחוייבות לאיכות ורגולציה, וזה נזק אדיר לנו. אין אכיפה. כולם עושים מה שהם רוצים. […] הדימום היה בהתחלה יחסית סביר, עם סלקום ופרטנר. ברגע שיס עברו לאינטרנט, 70 מיליון ש״ח נעלמו ועברו לאינטרנט. […] אנחנו בדימום מסיבי ואנחנו דורשים ופונים בתחינה גם למציאת פתרון זמני, צריך לתת עזרה ראשונה. להגיד – בתנאי הרישיון של יס, אפשר להחיל סעיף, ׳בתנאי שזה פוגע ביצירה המקורית׳. סעיף אחד והוראת שעה, בשביל להציל את היצירה של השנה הזאת. עזרה זמנית בשביל לצלוח את השנה הזאת. אנחנו בעד החקיקה של פולקמן, אבל צריך לפעול עכשיו, לא תישאר פה תעשייה״.
״יש פה פגיעה בעולם התרבות בישראל, שזוכה להתעלמות שנים רבות, והדברים לוקחים המון זמן. מצדנו אין שום התנגדות לתסדיר חקיקה, אנחנו קוראים ומבקשים מהשר לזרז את הדברים ככל שניתן, הנזק הוא לא רק נוכחי, אלא גם נזק עתידי, התרבות שלנו כפי שהיא נשקפת מהמסכים שלנו נפגעת באמת. הטלוויזיה היא עורק פריחה עיקרי של התרבות שלנו, ואני מבקש לשאול את השר אם הדברים נלקחים בחשבון גם באספקט התרבותי ולא רק הטכנולוגי.״
מדברי הסיכום של יו״ר הישיבה ח״כ מיכאל ביטון:
״ניכר שבשנה האחרונה יש קצב ודחיפה של רפורמות והתייחסויות לכל כשלי השוק בתחום התקשורת המשתנה. ישנם גם הישגים בפריסת הסיבים. […] סוגיות שנותרו בעייתיות: לגבי רפורמת התכנים בתקשורת – אנחנו מצפים מכם שזה יהיה לפני הרבה דברים שאתם עוסקים בהם, כי אי אפשר לגרור רגליים. הוועדות שאימצתם את המלצותיהן סיימו את עבודותן זה מכבר, והנושא הזה פוגע באזרחים – בתעריפים, באפשרויות; ופוגע בעובדים, בספקים, באמנים, ובאלפי אנשים. הם לא חזקים כמו ועד עובדי הדואר, אבל הם נפגעים כל יום. יש גם פיחות זוחל בתקציבים שעוברים להפקות מקור, בגלל המער לסטרימינג שאין עליו רגולציה. […] אם אתם יכולים לבחון אצלכם הוראת שעה שמקפיאה את היקף התמיכה בהקפות מקור של החברות האלה כפי שנעשה בשעיור קודם, ולשמור על יציבות התכנים והיכולת של יזמים ישראלים לפעול בתחומים האלה, אנא עשו זאת״.
אנו שמחים מדבריו של ח״כ מיכאל ביטון, יו״ר ועדת הכלכלה, הקוראים למשרד התקשורת לקדם צו שעה זמני, כקריאת נציגינו בוועדה, שמטרתו עזרה ראשונה להפקות המקור. נמשיך לעדכן!