18 ביולי 2018
זמן פציעות: התיקון השערורייתי לחוק הקולנוע נבלם לעת עתה
במהלך הדיון החמישי בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת בהצעת התיקון, ח”כ מסיעות האופוזיציה הגישו מאות הסתייגויות מהנוסח המוצע; וכך, הדיון עבר את מכסת הזמן והסתיים ללא הצבעה. לילה לפני, עשרות יוצרים-ות שלחו לשר האוצר הודעות וואטסאפ הדורשות ממנו להתערב ולמנוע את אישור התיקון. זה משמח ומעודד, אך עדיין לא תם המאבק
אתמול (רביעי) התקיים הדיון החמישי בוועדת החינוך והתרבות של הכנסת בהצעה לתיקון חוק הקולנוע. הדיון, גם הפעם כלל נוכחות של יוצרי-ות קולנוע, לצד ח”כים רבים וחדורי מטרה משותפת – לבלום את התיקון המוצע בהובלתה של שרת התרבות מירי רגב – זאת רגע לפני שהכנסת מתפזרת לפגרת הקיץ.
אמש, עשרות יוצרים-ות שלחו לשר האוצר משה כחלון הודעת וואטסאפ ובה דרשו ממנו שיתערב ויימנע את המשך קידומו של התיקון לחוק. במקביל, ח”כים מסיעות האופוזיציה פנו ליועמ”ש הכנסת בבקשה כי יבדוק בבהילות האם התיקון לחוק הקולנוע עומד בקריטריונים של הוגנות ואינו נגוע בניגוד עניינים, לפי חוק.
שיתוף הפעולה המשיך, כשבמהלך הדיון, חברי-ות הכנסת שהשתתפו בו, רובם-ן ככולם-ן מהאופוזיציה, הגישו מאות הסתייגויות מהתיקון ומאופן קידומו. כתוצאה מכך, הדיון עבר את מכסת הזמן המוקצה והסתיים ללא הצבעה. כלומר, החוק לא יעלה לקריאה שנייה ושלישית במושב הנוכחי, והדיון בו יחודש רק לאחר פגרת הקיץ. במקרה ויומצא אישור לדיון מיוחד בתיקון החוק במהלך הפגרה, המשא ומתן מול משרד התרבות לאישור גרסה חדשה לחוק – המבוססת על ההסתייגויות של חברי-ות האופוזיציה ושל איגודי היוצרים – ינוהל על ידי חבר הכנסת עפר שלח.
חברות וחברים, הימים האחרונים היו עמוסים בעשייה ובמאבק. נציגי-ות איגודי היוצרים השתתפו בכל דיוני הוועדה ושמרו בקנאות על האינטרסים של היוצרים-ות והיצירה המקומית. חשוב להדגיש כי איגודי היוצרים רואים במאבק למנהל תקין ולשוויון בייצוג בתחום הקולנוע מאבק צודק וחשוב. הגבלת תקופות הכהונה של מנהלי מוסדות תרבות, הגדלת השקיפות של תהליכי קבלת ההחלטות המקצועיים והאמנותיים במוסדות אלה, ומתן תמריץ לעשייה קולנועית בפריפריה, הן מטרות ברוכות שאיגודי היוצרים הביעו, לא אחת, תמיכה בהן. אולם, התיקון לחוק שהובא לדיון הוועדה לבחינת קרנות הקולנוע הסתמן, מהיבטים שונים, כבעייתי ומסוכן – בעל פוטנציאל גדול לטלטל ולפגוע בתעשיית הקולנוע הישראלית.
כך למשל, ניסיונותיה המקוממים של השרה רגב לשלוט במאגר הלקטורים-ות שיבחר את הסרטים שיקבלו מימון מהקרנות, לצד הרצון לגזול 20 אחוזים מתקציב הקולנוע לטובת גופים פרטיים בהם נמנה בראש הרשימה, משרד ההפקה של האחרים אדרי, מכריה האישיים של רגב – מהווים פגיעה ישירה בחופש הביטוי והיצירה בישראל. זאת, בנוסף לבהילות התמוהה במסגרתה התקיים הדיון, במטרה להעבירו מהר ככל הניתן, ולהתבטאויות שונות שהושמעו על ידי שרת התרבות וחלק ממקורביה, אשר הציבו את ציבור היוצרים-ות תחת מתקפה ישירה.
בניצוחו של יו”ר וועדת החינוך והתרבות ח”כ יעקב מרגי (ש”ס), ובנחישות ומסירות של חברי-ות האופוזיציה, הדיון בוועדה נוהל (רוב הזמן) באופן ענייני שחשף את מטרותיו המסוכנות של התיקון לחוק. בסופה של הדרך, הושג ניצחון זמני – ניסיונות ההלאמה של הקולנוע הישראלי והפיכתו למגויס פוליטית נבלמו.
תודה גדולה לחברות וחברי האופוזיציה שעשו את מרב המאמצים לעצור את הליך החקיקה הבעייתי ונלחמו למען חופש הביטוי ועתיד פניה של התרבות המקומית. תודה מיוחדת לעפר שלח ומאיר כהן (“יש עתיד”), יוסי יונה, מיקי רוזנטל ומרב מיכאלי (“המחנה הציוני”), תמר זנדברג (“מרצ”), דב חנין וחנין זועבי (“הרשימה המשותפת”).
איגודי היוצרים קוראים למשרד התרבות לקדם הליך מחשבה משותף, במטרה למצוא את דרך המלך – המשלבת בין שמירה על כל הטוב הקיים בתעשיית הקולנוע הישראלית לבין התחדשות הכוללת, בין השאר, הגדלת תקציבים והרחבת מעגל הצופים-ות והיוצרים-ות. בינתיים, נמשיך לפעול, ככל שיידרש, כדי שהתיקון לחוק הקולנוע ינוסח באופן שמכבד את היוצרים-ות והיצירה המקומית ואינו מהול באינטרסים זרים לתרבות ולאמנות.