11 ביולי 2018
היום השני לדיוני ועדת החינוך והתרבות והאינטרסים הזרים צפים
במהלך הדיון בוצעו מספר שינויים בנוסח התיקון לחוק הקולנוע, בהתאם לעמדת איגודי היוצרים. ח״כ זנדברג: “בחוק הזה ישנם שלושה עמודים על ניגוד עניינים, שהשרה עצמה לא עומדת בהם. השרה עשתה את החוק כדי לתת כסף לחברים שלה”. מנכ”ל משרד התרבות הבטיח בתגובה: “השרה לא תהיה מעורבת. אף שר. לא משנה מתי, לנצח. במתכון שנבנה כאן אין אפשרות להתערב אף פעם”
הבוקר (רביעי) המשיכה ועדת החינוך והתרבות, בראשות ח״כ יעקב מרגי, את דיוניה לאישור תיקון מספר 5 לחוק הקולנוע, שהוגש על ידי משרד התרבות. הדיונים נפתחו כאשר על שולחן הוועדה מונח נוסח מעודכן להצעת תיקון החוק.
לצד נוכחות מאוחדת של איגודי היוצרים והעובדים בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה – איגוד הבמאיות והבמאים, איגוד התסריטאים, איגוד המפיקים, פורום היוצרים הדוקומנטרים, פורום הקולנועיות ויו״ר קרן הקולנוע הישראלי – פקדה את הדיון כמות מרשימה של חברי-ות כנסת, שבאו להשמיע את הסתייגותם מנוסח התיקון והליך אישורו, ביניהם-ן: עפר שלח, מיקי רוזנטל, תמר זנדברג, דב חנין, מרב מיכאלי, יוסי יונה, מאיר כהן.
כפי שהוצג בסיכום דיוני היום הראשון, הצעת החוק של משרד התרבות כוללת בתוכה יצירת מאגר לקטורים-ות שינוהל ויאושר על ידי משרד התרבות “במטרה למנוע חד גוניות תרבותית של חברי-ות הלקטורה”. מאחר שכבר בפתח הדיון הועלו טענות בקרב מספר חברי הועדה לניגוד עניינים אישיים של שרת התרבות, ח”כ דב חנין (“הרשימה המשותפת”) פתח ואמר כי “לא לגיטימי ששרת התרבות תגיד שהיא רוצה להיות מנהלת אגף הקולנוע. אסור לשפוך דם של אנשים ואסור לשקר. אני מסתכל על רשימת היועצים (לקטורים של קרן הקולנוע הישראלי) המונחת לפני, וזה הכי צבעוני ומגוון שיכול להיות. מיעוט אתני/דתי/עדתי/להט״ב, נשים ואזרחים מהפריפריה, וכן, גם גברים לבנים סטרייטים שראוי לייצוג, אגב. אי אפשר לשפוך דם של אנשים. כשיש מערכת מאד מגוונת”. מנכ״ל משרד התרבות, יוסי שרעבי, טען בתגובה: “משרד התרבות דורש שקיפות ושהדרך הטובה ביותר לכך היא הקמת מאגר הלקטורים ובחירת הקריטריונים לכך”.
חברי-ות הכנסת, שלא הסתפקו בתשובתו של שרעבי, ביקשו להבין מה הסיבה שהאמור בחוק קובע כי מקבלי ההחלטות הבלעדיים במינוי הלקטורים יהיו עובדי-ות המשרד ככלל ומנכ״ל המשרד בפרט. על כך השיב שרעבי: ״חיפשנו דרך לייצר כללים של מנהל תקין ושקיפות, איך נבחרים הלקטורים, ועוד”. שרעבי הוסיף כי הובהר לו שמבחינה משפטית, ישנה בעיה לכתוב את מועצת הקולנוע כאחראית על הלקטורה. יועצת משפטית של משרד התרבות, הדס פרבר אלמוגי, ניסתה לחזק את דבריו של שרעבי וטענה ש”זו אינה יכולה להיות מועצת הקולנוע, זה חייב להיות גורם מוסמך בחוק. מועצה היא לא ישות משפטית”.
חברי-ות הכנסת ביקשו לקבל חוות דעת משפטית נוספת על הדברים. בתגובה, שרעבי חזר בו מהדברים וביקש לתקן את הנוסח כך שמקבלי-ות ההחלטות יהיו “חברי-ות המועצה” ולא “עובדי-ות משרד התרבות”. שרעבי טען מיד כי מדובר ב”טעות שנעשתה בתום לב”. האמנם?
סוגיית ניגודי העניינים שעולים בין נוסח התיקון לשרת התרבות מירי רגב המשיכה להטריד את הנוכחים-ות בדיון. הפעם בהקשר של סעיף “חוכמת ההמונים” (13א) בתיקון לחוק הקולנוע – מסלול תמיכה חדש בסרטים, שיפעל במקביל לקרנות הקולנוע, ויפנה עד 15% מתקציב הקולנוע לתמיכה בסרטים שלא נתמכו על ידי הקרנות וזכו להצלחה מסחרית בבתי הקולנוע. ח״כ מיקי רוזנטל (“המחנה הציוני”): “רגב מצויה בניגוד עניינים ופועלת לטובת מקורביה. השרה הודתה בעבר שהיא חברה אישית של האחים (משה ולאון אדרי. האחרון נפטר לפני מספר חודשים), המפיקים הכמעט בלעדיים של סרטי קולנוע מסחריים בישראל”.
ח״כ זנדברג (“מרצ”) הוסיפה ואמרה כי “בחוק הזה ישנם שלושה עמודים על ניגוד עניינים, שהשרה עצמה לא עומדת בהם. השרה עשתה את החוק כדי לתת כסף לחברים שלה”. שערבי הבטיח בתגובה: “השרה לא תהיה מעורבת. אף שר. לא משנה מתי, לנצח. במתכון שנבנה כאן אין אפשרות להתערב אף פעם”.
בסיום הדיון התקיימה הקראה של הצעת החוק המעודכנת, הכוללת מספר תיקונים התואמים לעמדת היוצרים-ות. כך למשל, במקום שמאגר הלקטורים יכלול נשות ואנשי אקדמיה בלבד, התניה שעשויה להקשות על נשות ואנשי תעשיית הקולנוע והטלוויזיה שלא צברו את ניסיונם-ן באקדמיה להגיש מועמדותם-ן; המאגר יהיה מורכב מ”אנשי אקדמיה בתחום הקולנוע, התיאטרון או הספרות או בעלי תעודת בוגר בתחומים אלו, או בעלי ניסיון מקצועי מוכח של שנתיים לפחות. זאת כאשר אינו מצוי ניגוד העניינים בין המוסד (דהיינו, קרנות הקולנוע) לבין היועצים-ות האומנותיים”.
ישנן תחושות של שינוי, אך העבודה שלנו, היוצרים-ות, עדיין לא הסתיימה, כמובן. להחלטות הועדה ישנה חשיבות מכרעת לקיומו וקידומו של הקולנוע הישראלי ולשמירה על חופש הביטוי והיצירה של היוצרים-ות. איגוד הבמאיות והבמאים, ביחד עם שאר איגודי היוצרים, ימשיך לפעול, בכל דרך שתידרש, כדי להגן על היצירה מאינטרסים זרים ולאפשר ליוצרים-ות להתפרנס בכבוד וליהנות מפרי יצירתם-ן. הישארו מעודכנים-ות.